Success Girl Of The Week Amber (20) vertrok twee jaar geleden naar Amerika voor haar American Dream: een tussenjaar nemen en als au-pair in Amerika leven. 5 jaar lang werkte ze keihard om haar droom werkelijkheid te maken. Dat ging niet zonder slag of stoot. En wat nog het interessantste is.. Nu, twee jaar later, spreek ik Amber niet vanuit haar eerdere woonstad Rotterdam. Nee.. deze Success Girl is nog steeds in Amerika en lijkt daar voorlopig nog niet weg te gaan!
Ik neem je mee in een verhaal over grootse dromen, pittige tegenslagen en vooral: geloof, doorzettingsvermogen en maximale girlpower.
Dit is het verhaal van Amber.
Part #1: The Story
In januari 2019 was het zover. Een 18-jarig meisje landde in the big city, New York. Dit was het moment waar Amber al sinds haar 15e naartoe leefde. Want wat stelt het leven in Nederland nu écht voor, als je het vergelijkt met de Amerikaanse manier van leven, die je zo vaak in films ziet?
Een meisje met een missie
Voor Amber was het de serie Gilmore Girls die haar deed verlangen naar ‘meer’. De oude en meeslepende schoolgebouwen, het Amerikaanse campusleven: in Amber’s dromen was dát haar leven. Voor een destijds 15-jarig meisje, opgegroeid in Zeeland, zou je kunnen denken dat ze het maar beter gewoon bij dromen zou kunnen laten. Want tja, iedereen kan over The American Dream dromen, maar om het ook daadwerkelijk realiteit te maken, dát is dan weer niet voor iedereen weggelegd.
Maar Amber was niet ‘iedereen’. En dat wist ze. Ze verhuisde van haar moeder in Zeeland naar haar vader in Rotterdam. Een grotere stad, met een skyline.. dat kwam in ieder geval al iets dichter bij het New York gevoel. En omdat ze wist dat ze het geld later keihard nodig zou hebben, vulde ze haar ‘vrije tijd’ met steeds meer bijbaantjes. 4 uiteindelijk.
Maar Amber was niet ‘iedereen’. En dat wist ze.
4 bijbaantjes. Op haar 16e. Tja, waarom hopen op hulp van anderen, als je ook zelf de touwtjes in handen kunt nemen?
Amber: ‘’Toen ik in elke vezel van mijn lichaam voelde dat ik na mijn middelbare school het liefst in Amerika wilde studeren, waren mijn ouders niet erg enthousiast. Leuk en aardig, zeiden ze, maar weet je wel hoe duur de universiteit daar is? Hier in Nederland is een opleiding wél betaalbaar. Als je echt wil gaan, dan moet je het zelf gaan regelen’’
En gelijk hadden Amber’s ouders. Want waar je voor een Nederlandse hbo of universitaire opleiding zo’n €2100 per jaar betaalt, gaat het in Amerika om bedragen vanaf 20.000 dollar. Per jaar. Inderdaad, ongelooflijk veel geld.
Een keiharde tegenslag
Amber wilde écht, dus plande ze een tussenjaar in na haar middelbare school en zocht ze contact met een organisatie die haar zou kunnen helpen. Je kunt niet ‘zomaar’ een jaar naar Amerika gaan, dus werd het een tussenjaar waarin ze bij een gezin zou werken als au-pair.
Of toch niet..
‘’Ik had bij de organisatie meerdere keren aangegeven dat ik bij een psycholoog liep. Dat was geen probleem, zeiden ze. Totdat het ineens wel een probleem was. Van de een op de andere dag kreeg ik te horen dat ik eerst een jaar ‘psycholoog vrij’ moest zijn, voordat ik aan het tussenjaar mocht beginnen. Dat klinkt misschien niet zo erg, maar het betekende dat ik na mijn middelbare school maar liefst twee tussenjaren zou moeten nemen. Eén jaar om te ‘wachten’ en één jaar waarin ik eindelijk als au-pair naar Amerika mocht. Als je zo jong bent en iedereen om je heen na de middelbare school direct gaat studeren, voelt het als een risico om dat studeren zelf eerst nog twee jaar uit te stellen.’’
Over haar tijd bij de psycholoog zijn Amber en ik het direct eens. We zouden allemaal wel een psycholoog kunnen gebruiken. Dus, mocht jij ooit tegen een bezwaar als dit aanlopen. Don’t you ever doubt yourself! En denk dan even terug aan het verhaal van Amber, want na deze tegenslag kwam Amber terug. Sterker en met meer geloof dan ooit.
Geen toeval
‘’Na die pijnlijke tegenslag zag ik het in eerste instantie niet meer positief in. Dat tussenjaar in Amerika verdween naar de achtergrond. Dat ging ‘m niet meer worden.’’
Maar toch.. waar het soms beter is om dingen los te laten, ervaarde Amber dat haar American Dream zo sterk was, dat ‘niet gaan’ eigenlijk geen optie was.
En als je iets zó graag wilt..
Dan is het misschien tóch mogelijk.
‘’Tijdens de Engelse les, tegen het einde van mijn middelbare schooltijd, bekeken we een video over New York. Dat was het teken. Dat was mijn moment. Precies daar, op dat moment, wist ik: Fuck it, ik ga zorgen dat ik WEL kan.’’
En dat lukte. Want Amber pakte het proces gewoon weer op, belde verschillende organisaties en, omdat het gewoon niet anders kon zijn, vond ze een organisatie die haar reis naar Amerika wél eerder mogelijk kon maken.
Dat is geen toeval en dat is ook geen geluk. Dat is het resultaat van diep in je hart geloven en heel hard werken.
''Precies daar, op dat moment, wist ik: Fuck it, ik ga zorgen dat ik WEL kan.’’
And so she went..
Daar ging ze. ‘’In januari 2019 kwam ik aan in New York. Maar bij mijn tussenjaar zou het niet blijven, dat voelde ik al snel. Na 3 dagen wist ik: ik wil langer blijven. Ik wil hier studeren.’’ En daarom deed Amber wat ze in de jaren ervoor ook al had gedaan: met maximale discipline en 100% vertrouwen ervoor zorgen dat ze óók deze ‘nieuwe’ droom werkelijkheid ging maken.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar van deze instelling van Amber gaan mijn ogen dus glinsteren. Want ja, absoluut, je kunt maar beter dankbaar zijn voor wat je hebt. Maar óók als je alles hebt wat je hartje begeert, of wat je dácht te begeren, mag je verder kijken, verder dromen. Je mag méér willen. Sterker nog, als je eenmaal weet dat je hele grote bergen kunt verzetten, wordt het steeds leuker om er meer te vinden!
De onvermijdelijke volgende tegenslagen
Terwijl Amber fulltime als au-pair voor de kinderen van haar gastgezin zorgde, deed ze ACT’s (toelatingstesten), schreef ze een essay, stalkte ze haar middelbare school om haar diploma in het Engels op te sturen en verzamelde ze letters of recommendation. Ze deed alles wat ze kon en moest doen om te mogen studeren in de VS.
‘’Hoewel je in Amerika maar één niveau middelbare school hebt, kreeg ik van de eerste universiteit in Boston te horen dat ik een studie aan de university uit mijn hoofd moest zetten. Met een Nederlandse havo vooropleiding kwam ik daar nooit binnen. Dat was pijnlijk, want ik wilde aan de universiteit studeren en ik wist dat ik dat kon. Maar ook de tweede school wees me af.’’
Drie keer scheepsrecht, misschien?
En ja hoor: de derde keer was ze binnen! Een ‘gewoon’ Nederlandse meisje kreeg het voor elkaar om helemaal zelfstandig tot een Amerikaanse universiteit toegelaten te worden!
Eh, ja, wacht.. niet te vroeg juichen nu.
Oh hey, COVID-19
Tegen de tijd dat Amber’s visum na een jaar au-pair werkzaamheden bijna zou verlopen, klopte een wereldwijde pandemie op de deur. ‘Dankzij’ de onzekerheden stond Amerika het toe om Amber’s visum met 6 maanden te verlengen. Ze mocht dus langer blijven. Maar aan 6 maanden had ze niet genoeg. Met de studie die ze voor ogen had, had Amber eerder zo’n 7 jaar nodig.
‘’Het was een hectische periode waarin ik snelle besluiten moest maken. Zeker aan het begin van de Corona-periode was het ook niet leuk om zo ver uit de buurt van mijn familie te zijn. Maar ik had een droom en een missie, dus ik pakte door. Ik kon mijn visum door de maatregelen niet in Nederland verlengen, maar ik kwam erachter dat ik wél naar België kon vliegen om het daar te regelen. Dus dat deed ik. Binnen een week vloog ik heen en terug. Met op de terugweg het visum, die geldig is zolang als ik hier in Amerika studeer.’’
''Ik had een droom en een missie, dus ik pakte door.''
Nu & de toekomst
Amber leeft dus in New York, waar ze een double major Psychologie en Criminologie volgt. Na deze vier jaar is ze van plan om nog drie jaar Law School te doen. Om haar studie te bekostigen, werkt ze als Assistent Inkoop Medewerker en volgend jaar als Inkoopmanager, bij een winkel op de campus. (In Amerika krijg je trouwens ook een vergoeding gebaseerd op je cijfers en je CV, wow!) Of dat alles is? Nee hoor, want ze is ook lid van een studentenvereniging, member van de Student Government en organiseert activiteiten in het Planning Board.
Net als wij heeft Amber ‘maar’ 24 uur in een dag zitten. Zullen we stellen dat het volgen van je dromen je energie voor 10 geeft?
Op de vraag of Amber na haar studiejaren eigenlijk nog wel naar Nederland wil, moet ze lachen. ‘’Er zijn opties. Ik sta ervoor open, maar als ik in Amerika kan blijven, is de kans groot dat ik dat doe.’’
Part #2: Q&A
Na het gesprek over Amber’s Success Story, stelde ik haar nog een aantal losse vragen.
Hoe was je als (klein) meisje?
‘’Als klein meisje was ik enig kind en gewend om te krijgen wat ik wilde.’’
Maar in de grote-mensen-wereld gaat het er anders aan toe. Als je dan gewend bent om altijd maar te krijgen wat je wilt, is dat niet zo’n beste eigenschap, zou je denken. Meisjes die krijgen wat ze willen.. die zijn al snel een tikkeltje verwend. Toch? Amber niet. Want van een ‘negatieve’ eigenschap kun je ook een kracht maken: ‘’Dat ik de meeste dingen die ik wilde ook daadwerkelijk kreeg toen ik jong was, betekent niet dat ik nu boos word als ik ‘nee’ te horen krijg. Het betekent dat ik keihard werk om alsnog te krijgen wat ik wil.’’ Mindset on point, girl!
‘’Dat ik de meeste dingen die ik wilde ook daadwerkelijk kreeg toen ik jong was, betekent niet dat ik nu boos word als ik ‘nee’ te horen krijg. Het betekent dat ik keihard werk om alsnog te krijgen wat ik wil.’’
Hoe DACHT je dat je leven eruit zou zien, voordat je ging doen wat je nu deed?
‘’Ik wilde dokter worden, traumachirurg. Geen idee waarom precies, haha. Later wilde ik leraar worden. Want als ik niet naar Amerika zou kunnen, wilde ik in ieder geval op de middelbare school blijven hangen. Dat voelde heel veilig. Nu moet ik daar zelf niet meer aan denken.’’
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik lees hier tussen Amber’s uitspraken door dat het maken van keuzes, gebaseerd op angst of ontevredenheid, geen goed idee is! Amen, to that!
Wat was het kantelpunt voor jouw ‘succes’? Op welk punt voelde je dat alles samenkwam en dat alles op zijn plek viel?
‘’Het klinkt cliché, maar dat is het moment dat ik hier geland was en volledig mijn leven op kon bouwen. Dit was een nieuwe start waar ik heel hard voor gewerkt had. Hier kon ik van scratch beginnen en echt een nieuw leven opbouwen’’
Heb je weleens twijfel over het pad dat je hebt gekozen en hoe ga je daarmee om?
‘’Ja. Omdat ik soms denk: had ik wel mijn zusje en broertjes achter moeten laten? (Amber kreeg voor het eerst een zusje toen ze zelf 10 was). Soms, in mijn hoofd, wil ik stiekem toch wel dat huisje, boompje, beestje idee. Maar als ik hier blijf, dan kan dat niet voor mij. Misschien later met een eigen gezin, maar niet nu. Niet met mijn eigen ouders, zusje en broertjes. Dat zou ik wel jammer vinden.’’
‘’Maar aan de andere kant.. whatever. Ik ben hier hartstikke gelukkig. Ik weet dat ik het juiste pad bewandel. Maar ja, heel soms denk ik: goh, de traditionele weg zou toch een stuk makkelijker zijn.’’
''Heel soms denk ik: goh, de traditionele weg zou toch een stuk makkelijker zijn.’’
Welke levensles heeft dit proces je geleerd?
‘’Dat alles mogelijk is, als je het echt heel graag wilt. Want hoewel mensen soms anders denken, is dit me allemaal niet aan komen waaien. Ik betaal het helemaal zelf. Het regelen van mijn visum was een gedoe, corona kwam óók hier de boel verstoren en dan ook nog het begin, toen ik bijna mijn droom opgaf omdat ik werd geweigerd doordat ik bij een psycholoog liep.’’
Wat is jouw favoriete quote?
‘’Dat is een quote van The Success Girl.’’
If you have a million dollar dream, don’t let someone with a $40.000 salary talk you out of it.
‘’Waarom? Omdat ik ontzettend veel geld voor school betaal hier in Amerika. Het is niet te vergelijken met de schoolkosten in Nederland. Veel mensen hebben hier wel een mening over. Ze begrijpen het niet. Maar dat hoge bedrag wat ik betaal, geeft me wel de mogelijkheid om te doen wat ik doe. Ik leef mijn American Dream, ik doe allerlei activiteiten hier op de campus en ik ben bezig met twee diploma’s op hetzelfde moment te halen. Deze lifestyle is in Nederland gewoon niet mogelijk en ik geniet er met volle teugen van.’’
Hoe zie je je toekomst voor je?
‘’Ik heb eigenlijk twee versies voor mijn toekomst. Eentje is dat ik in een grote stad woon, New York of een andere stad. En dan met een hele goede baan en één kind. Óf ik wil buiten de stad wonen, met nog steeds een hele goede baan, maar dan het liefst met drie kinderen. Waarom drie? Geen idee, dat zie ik gewoon voor me, haha.’’
Wat wil je aan andere success girls meegeven?
‘’Als je een droom hebt, moet het niet uitmaken hoeveel tegenslagen er op je pad komen. Als je wilt, is het mogelijk. Er zijn altijd hulpmiddelen om er te komen. Ik ben zelf voor twee scholen afgewezen en toen ineens werd ik voor de derde aangenomen. Als je het echt wilt, weet je dat van jezelf. Of je het nou hardop zegt of niet, je weet het altijd. En dan is het zaak om er ook gewoon echt voor te werken. Dan lukt het, echt waar’’
''Als je het echt wilt, weet je dat van jezelf. Of je het nou hardop zegt of niet, je weet het altijd.''
The end.
Dit was het verhaal van Amber, de Success Girl van deze week. Amber, dankjewel voor het delen van je inspirerende verhaal. Je bent een Success Girl in hart en nieren en ik ben er trots op dat jouw verhaal op dit platform mag verschijnen!
Heb je een vraag aan mij of aan Amber? Stuur Amber (@amber__b_) of mij (@thesuccessgirl.nl) dan gerust een DM op Instagram of reageer onder deze blog.
Bedankt dat je hier bent. Tot de volgende 💖!
Comments