top of page

De Struggle Die 'Gezond Leven' Heet | HEALTH BLOG #1

Gezond leven, wat weten we er nou echt van? 🤯


Gezond zijn, willen we dat niet allemaal? Toch lijkt onze voornaamste focus te liggen op ons gewicht. We zijn team 'letten op wat we eten' omdat we graag een zo slank mogelijk lichaam willen hebben, of we zijn team 'celebrate the curves' en bekommeren ons een stuk minder over de 'slechte' voeding die we op een dag naar binnen werken.


De chaotische middenmoot

En dan heb je nog de mensen ertussenin. De mensen die het liefst zo gezond, slank en fit mogelijk zijn, maar die zich zó aangetrokken voelen tot heerlijke snackies dat we ze nauwelijks kunnen laten liggen. Het gevolg? We zijn nét iets dikker dan we zouden willen en we voelen ons nét iets minder fit dan onze voorkeur heeft.


Nét niet

Dat 'net niet' gevoel is naar. Het komt er simpelweg op neer dat je net niet tevreden bent met jezelf.


Is dat een probleem? Ja. Je verdient het namelijk om wél tevreden te zijn met jezelf.


Is het dan toch niet nodig om te streven naar een gezonder, fitter en slanker lichaam? Jawel.


Als je het aan mij vraagt, zou gezond leven de norm moeten zijn. Dat slanke en energieke gevoel wat je zo graag wilt, volgt vanzelf. Maar hoe kun je gezonder leven als je keer op keer verleid wordt door de ongezonde kant van het leven?


Buitenkant vs. binnenkant

In mijn zoektocht naar een gezonder leven ging ik me steeds meer verdiepen in wat we eten en wat dit eten met ons lichaam doet. In plaats van focussen op wat eten met mijn uiterlijk doet, ben ik me gaan interesseren in wat eten met mijn binnenkant doet. En dat is interessant.


We weten te weinig

Het boek How Not To Die gaf mij de eerste eyeopeners op het gebied van voeding en op dit moment lees ik De Mooie Voedselmachine. Man, man, man, waarom weten we eigenlijk zo weinig over eten? Waarom weten we zo weinig over wat eten met ons lichaam doet en waarom verkoopt de supermarkt in godsnaam zoveel rotzooi?


De wereld is gek geworden, het kan niet anders.


Laten we het leuk houden: cheaten moet kunnen

Ik leef niet het perfecte gezonde leven. Ik houd van 'slecht' eten en ik baal nog regelmatig van de dingen die ik naar binnen 'stop'. Dus nee, ik ben niet het boegbeeld van gezondheid. I wish.


Trouwens, I wish dat helemaal niet. Want de pizzanights met vriendinnen en het ultiem genieten van een 'verse' Mac Donalds bestelling is dus iets waar ik gewoon enorm naar uit kan kijken. Het is niet mijn streven om hiermee te stoppen. Sterker nog, het is mijn streven om hier nog veel meer van te genieten. Als ik de dagen ervoor en erna goed voor mezelf zorg en gezond eet, hoef ik me toch ook helemaal niet schuldig te voelen over die cheat meal?


''Als ik de dagen ervoor en erna goed voor mezelf zorg en gezond eet...'' Dát is dus waar het mij om gaat. Dat het onze/mijn norm wordt om gezond(er) te eten, waardoor die cheat momenten te verwaarlozen zijn. Maar de waarheid is: we weten zo weinig over eten dat we soms zelfs ongezonde keuzes maken terwijl we denken dat we het goed doen.


Van Becel-boter tot vruchtensap en cruesli. Google het maar eens.


Het hang allemaal met elkaar samen

Oké, die hele wereld van gezond eten fascineert me dus. Maar er is meer, namelijk beweging en mentale gezondheid. Dat ik beweging zou noemen, had je misschien verwacht. Het stukje 'mentale gezondheid' is wellicht verrassender. Totdat je de verbanden ziet.


De wat meer spirituele boeken die ik al vaker op dit platform heb aangeraden, The Secret en Je Kunt Je Leven Helen, gaan hier dieper op in. Je zou ze moeten lezen. Want... als ik je nu vertel dat je jezelf 'gezond kunt denken', geloof je me dan?


Educate yourself

In deze korte blog las je vooral mijn gedachtespinsels over gezondheid. Een inleiding op dit topic. Want van gezonde voeding tot sporten, tot gezonde gedachten: als ik in de afgelopen jaren één ding heb geleerd, is het wel dat het allemaal samenhangt. In de komende blogs zal ik ze niet continu door elkaar heen halen, maar de onderwerpen één voor één aansnijden. Óók wil ik je aanmoedigen om je in te lezen op het onderwerp gezondheid. Want in the end zijn al onze kwaaltjes te herleiden naar ons lichaam en onze geest. Stel dat je jouw kwaaltje(s), van vermoeidheid tot een opgeblazen gevoel, kunt voorkomen of verhelpen door meer over het onderwerp te leren?


To be continued!Nu ben ik heel benieuwd: wat is jouw visie op gezondheid? Let jij op je gewicht of juist helemaal niet? En hoort het topic 'gewicht' eigenlijk wel zo'n grote rol te spelen?


Reageer jij ook? Je hoeft alleen maar op 'inloggen' te klikken en een e-mailadres + nieuw wachtwoord in te vullen om een reactie onder deze blog post te plaatsen. Het lijkt me geweldig als we 'als echte' mensen kunnen communiceren, maar als je liever anoniem wenst te blijven, is het helemaal oké als je een fictieve naam deelt! Jouw e-mailadres zal voor niemand zichtbaar zijn


Liefs, Daphne

340 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


Asrar Guedoura
Asrar Guedoura
Jul 18, 2021

Toen ik dit las besefte ik me dat ik helemaal niet moet streven naar een dunner lichaam maar naar een gezondere levensstijl. Ik ben zo blij dat ik dit opeens besef waarvoor hartelijk bedankt.😊

Like

Sam van Ginneken
Sam van Ginneken
Feb 24, 2021

wat fijn dat je dat je je er zo in hebt verdiept dan weet je wat je verteld! super fijn... ;)

Like
bottom of page