top of page

Weer een lockdown: hoe blijf je positief?

Positief zijn is goed voor je. Maar hoe doe je dat als we weer in lockdown gaan? Tijdens de donkere winterdagen nog wel. Want waar ‘vroeger’ alleen de winterdip een ding was, krijg je nu voor het tweede jaar op rij een extra uitdaging voor je kiezen: strenge maatregelen, misschien zelfs een lockdown. Soms voelt dat uitzichtloos. Met name omdat je dacht dat het nu bijna over zou zijn. Maar nee.. here we go again. Hoe blijf je positief tijdens een nieuwe lockdown?


Thuiszitten tijdens de lockdown
Je down voelen door strenge maatregelen is niet gek. Kun je het positief draaien? | Foto door: ByCarlijn

Positief blijven bij strenge maatregelen

In deze blog laat ik je graag kennismaken met vertrouwen, kracht en positieve energie tijdens een lockdown. Niet zozeer van mij. Nee, de kracht die in jou zit om óók de komende weken, met strenge maatregelen, met vertrouwen en fijne energie door te komen. Want dat kun je. Lees maar door.


Een nieuwe lockdown? Je bent oké.

Om maar even duidelijk te zijn: ik schrijf deze blog niet omdat je altijd positief moet zijn. Ik schrijf deze blog niet om te voorkomen dat je je down gaat voelen. Want, zoals je mij altijd en overal zal horen zeggen: niet lekker in je vel zitten, down-gevoelens en ‘even niet’ positief kunnen zijn, hoort erbij. Je bent geen robot. Je bent een mens. Dus laat het er soms zijn. Dat gaat je helpen. Echt. Kruip onder een dekentje op de bank en laat de gevoelens van onmacht, teleurstelling en frustratie stromen. Altijd maar positief zijn, dat is helemaal niet de sleutel tot geluk.


Blijf bewust en geïnformeerd

Ik schrijf deze blog met de intentie om geen enkel standpunt in te nemen rondom de Corona-discussie. Standpunten zijn overal te vinden, op social media en internet. Hoewel ik enerzijds zou willen zeggen: laat zoveel mogelijk nieuws aan je voorbij gaan, want je wordt er simpelweg niet happy van (daarover schreef ik vorig jaar deze post), zou ik je ook adviseren om wel met respect en nieuwsgierigheid open te staan voor verschillende standpunten.


Door je alleen maar in te laten met nieuws, zogenaamde feiten en berichtgeving van één kant, sluit je jezelf automatisch af voor de andere kant van het verhaal. In een crisis die onverwachte wendingen kan aannemen, krijg je een stuk minder snel met verrassingen te maken als je open blijft staan voor de verschillende meningen. Het houdt je bewust en met beide benen op de grond.


Hoe blijf je positief tijdens een nieuwe lockdown?

Door naar de kern van dit verhaal. Nu je weet dat altijd positief zijn helemaal niet van je verlangd wordt, hoop ik dat je beseft dat jouw eerste reactie op de aankondiging van nieuwe maatregelen helemaal oké was. Maar als je, los van de down-momenten die er onvermijdelijk zullen zijn, deze winter grotendeels met kracht en vertrouwen wil doorlopen en als je deze periode wil gebruiken om een betere versie van jezelf te worden, dan kan dat. Je kunt ervoor kiezen. Die kracht zit in je. Zo vind je die kracht. 👇1. Creëer controle terwijl je je machteloos voelt

Ieder mindset boek en elke podcast en cursus over mindset zal je leren dat mensen met een krachtige mindset zich nooit laten leiden door de omstandigheden die hen ‘overkomen’. Bij een gevalletje lockdown kan dat lastig voelen. Je bent toch best wel machteloos als er voor je wordt bepaald of je het huis uit mag en zo ja, hoe laat je thuis mag zijn? En als de dingen waar je plezier uithaalt niet meer doorgaan?


Vechten (al is het alleen maar in je hoofd) tegen gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt, geven je inderdaad een gevoel van machteloosheid. En zoals je misschien wel weet: wat je aandacht geeft, groeit. Besef goed dat je zelf kunt kiezen waar je aandacht aan geeft. Focus je op machteloosheid of focus je op het creëren van kansen met dingen waar je wel invloed op hebt?


Focus je op machteloosheid of focus je op het creëren van kansen met dingen waar je wel invloed op hebt?

Je kunt de controle pakken door te beslissen wat je de komende weken gaat doen en welke dingen je eigenlijk best een fijn gevoel geven. Blok je de lockdown-periode als zelfontwikkelingsfase door een cursus te volgen? Weet je dat je stiekem wel meer wil leren over crypto maar komt het er nooit van? Start met leren. Start met ontdekken. Houd jezelf nieuwsgierig. Je kunt ook besluiten om controle te pakken door een nieuwe hobby te starten, van puzzelen tot tekenen, you name it. Ook ontspanning is onderdeel van een sterke mindset. En dan heb ik het niet zozeer over het bingewatchen van Netflix. Let’s face it: daar voel je je lang niet altijd beter door. Puzzelen daarentegen is een gevalletje win-win. Wist je bijvoorbeeld dat puzzelen bijdraagt aan verhoogde concentratie en verbeterde motoriek? Toch maar eens overwegen ;-).


Kies. Kies voor controle. Die keuze heb je. Strenge maatregelen betekenen niet dat er dingen van je worden afgenomen. Tenminste, als jij er bewust voor kiest om het anders te zien. Kies ervoor om het te zien als kans om je focus te verleggen, om jezelf te trainen om controle te pakken in situaties. Ik garandeer je dat deze winter-lockdown jouw kans wordt om te groeien. Pak je ‘m?


2. Verbreed je horizon

Als mensen zijn we (onbewust) altijd op zoek zijn naar vooruitgang, groei en ontwikkeling. Doordat de termen ‘lockdown’ en ‘strenge maatregelen’ vooral gedachten en emoties van somberheid, eenzaamheid en verveling met zich meebrengen, voelt een lockdown als ‘stilstaan’. En laat dat nu net het gevoel zijn wat ons futloos, nutteloos en down laat voelen. Zo. Lekker positief, hè? Nou, eerlijk gezegd is het goud waard als je je hier bewust van bent!


Zoals bij punt 1 besproken, is een lockdownperiode een uitgelezen kans om jezelf te ontwikkelen. De emoties van nutteloosheid en futloosheid tackel je door te blijven leren. Dat kan mentaal, maar ook fysiek zijn. Puzzelen, mindset boeken (en docu’s), een nieuwe taal, thuis-yoga, push ups, de handstand.. Stop met het labelen van een lockdown als periode van stilstand en start met het labelen van lockdown als periode van nieuwe dingen leren en beter worden in dingen waar je goed in wil zijn. You will thank yourself later!


3. Somber door de lockdown? Je bent geen slachtoffer

Los van de down-momenten die er mogen zijn en die simpelweg bij het leven horen, wil ik dat je beseft dat jij de macht hebt over je eigen gedachten en emoties. En nee, ik zeg niet dat het makkelijk is. Maar besef alsjeblieft dat het niet de lockdown is die jou somber maakt. Jij maakt jezelf somber door in je hoofd te blijven zitten! Door alle praatprogramma’s op tv te volgen, door de algehele ‘waarheid’ over te nemen dat een lockdown k * t is. Door jezelf continu het verhaal te vertellen hoe leuk je leven had kunnen zijn als deze situatie je nu maar niet was overkomen.


Het is tijd om de waarheid onder ogen te komen. Niemand anders dan jijzelf is verantwoordelijk voor jouw leven. Niemand anders dan jijzelf is verantwoordelijk voor jouw geluk en jouw vooruitgang. En het mooie is, je hebt het ook daadwerkelijk in de hand.


Het is tijd om de waarheid onder ogen te komen. Niemand anders dan jijzelf is verantwoordelijk voor jouw leven.

In de wereld waarin jij en ik geboren zijn, leven we met een dak boven ons hoofd. Echte honger hebben we niet gekend. Deze pandemie is vervelend, maar hoe dacht je dat het was om in de Middeleeuwen te leven toen tijdens de pest een derde van de Europese bevolking stierf?


Ieder continent kent andere uitdagingen, maar ook iedere tijdlijn waarop we leven. Hoe komen we er eigenlijk bij dat we pech hebben of misschien zelfs zielig zijn dat we nu in deze fase van ons leven met dit virus moeten dealen? Er zijn veel ergere dingen geweest. En ook als we onszelf vergelijken met andere delen van de wereldbevolking, hebben wij het nu alsnog freaking goed! Nogmaals: ja, je mag je af en toe flink down voelen. That’s ok! Maar probeer het grootste deel van de tijd te focussen op alles wat je wel hebt en alles waar je wel dankbaar voor mag zijn. Breng de situatie eens in perspectief. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind dat best makkelijk wanneer ik denk aan een leven in de middeleeuwen, in de winterkou, terwijl een derde van de mensen om je heen, misschien ook jijzelf, een vreselijke dood sterft. Pfieuw..


4. Volg het nieuws minimaal om positief te blijven tijdens de lockdown

Ik begon deze blog met mijn mening over de waarde van ‘op de hoogte blijven van verschillende meningen rondom het virus en de maatregelen’. En daar is zo’n beetje alles mee gezegd wat betreft mediaconsumptie rondom al het nieuws over maatregelen en lockdowns. Zet je de radio aan of check je ‘s avonds een praatprogramma.. je lijkt er niet omheen te kunnen en dus kijk je het soms maar gewoon. Please.. don’t.


Tune uit van alle discussies. Je kunt je energie veel beter gebruiken. Zoals ik in deze blog al noemde, deelde ik daar eerder een bericht over.


Tune uit van alle discussies. Je kunt je energie veel beter gebruiken.

5. Mindset Boost om positief te blijven bij strenge maatregelen

Veel mensen kunnen allerlei factoren aanwijzen waarop ze zelf geen invloed hebben en die dingen vervolgens als reden bestempelen dat hun leven niet loopt zoals het zou moeten lopen. Het zijn excuses om de keuze niet te hoeven maken. Om niet te hoeven kiezen voor verantwoordelijkheid. Want ja, situaties en mensen de schuld geven is nu eenmaal makkelijker dan in de spiegel kijken en onder ogen zien dat je het zelf in de hand hebt.


Pak de verantwoordelijkheid over je eigen leven en verbaas jezelf en anderen met een positieve houding die meer en meer positiviteit aantrekt. Lijkt de hele wereldbevolking vol te zitten van gedachten zoals onrust en twijfel? Dan kún jij ervoor kiezen om de andere kant op te denken. Door een andere richting te kiezen. Jij kiest.


Deze periode van maatregelen, negativiteit in het nieuws en donkere winterdagen is een periode waarin jij kunt ontpoppen tot de meest krachtige versie van jezelf. Het is een kans.


Als van alle vreselijke gebeurtenissen die er kunnen plaatsvinden op deze wereld, zoals grootschalige oorlogen, een über dodelijk virus zoals de pest, tsunami’s en andere bizarre natuurrampen, deze periode van lockdowns en strenge maatregelen het ergste is waar jij mee moet dealen.. dan kun jij dit toch gewoon keihard rocken?


Groei! Vind het vuurtje in jou dat kracht en vertrouwen door je lichaam en je gedachten verspreidt. Focus je aandacht op de mooie dingen in het leven en laat je niet gek maken. Dit is jouw kans om te groeien, pak hem met beide handen aan en show the world what you got. Er is alleen ruimte voor stilstand en een ‘nutteloze periode in je leven’ als je dat er zelf laat zijn. Jij kiest. Jij bepaalt. Jij schrijf je eigen boek.


Er is alleen ruimte voor stilstand en een ‘nutteloze periode in je leven’ als je dat er zelf laat zijn. Jij kiest.

6. Netflix kijktips: ook zo blijf je positief in de lockdown

Tot slot, ben je effe klaar met het lezen van boeken, het oefenen van push-ups en die ene 1000+ stukjes-puzzel? Dan hoeft Netflix helemaal niet per se een slechte keuze te zijn! Heb je zin om even lekker te niksen, maar wil je toch iets nuttigs kijken? Deze shows zijn top!


Unwell - Explained - The Mind Explained - Money Explained - The Goob Lab With Gwyneth Paltrow - The Call To Courage - Black Mirror - The Last Dance


Enjoy!

 

Hopelijk heeft deze blog je inzicht gegeven in de kracht die in je zit. De kracht om zelf te kiezen. Situaties worden pas vervelend als je ze zelf op die manier bestempeld. En tegelijkertijd vind je groei, kansen en vertrouwen door er zelf voor te kiezen.


Zin om door te pakken en meer te lezen over zelfontwikkeling en een ijzersterke mindset creëeren? Download mijn e-book De Mindset Code dan hier, gratis! Wil je doorpakken en de komende periode gaan focussen op het realiseren van jouw droomleven? Dan begeleid ik je ontzettend graag in de Mindset Cursus. Voor iedereen: je kunt namelijk al starten voor €14,95.


Veel liefde van mij,


Daphne


310 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page