top of page

Hoe kun je stoppen met twijfelen? Het 5-stappenplan

Hoe maak je makkelijker keuzes? Oftewel: hoe stop je met twijfelen? Je toekomst, je relatie, welke kleding je aantrekt: er valt ook nogal wat te twijfelen. Zo kom je er vanaf!

Leer makkelijker keuzes maken als een pro
Stoppen met twijfelen is ook voor jou weggelegd | Foto: ByCarlijn

Hoe kun je stoppen met twijfelen? Reken af met FOBO!

Makkelijker keuzes maken is een uitdaging als je te maken hebt met FOBO: Fear Of Better Options. Want let’s face it, dat is waar het allemaal op neerkomt. Kies je het één, dan sluit je het ander uit. En wat nou als blijkt dat ‘het ander’ achteraf een betere optie was geweest?


Twijfelen over alles is niet gek

Voordat ik je ga vertellen dat ik zelf bijna nooit ergens over twijfel (whut!? Ja, echt), weet ik ook dat veel mensen, misschien zelfs de meeste mensen, wel vaak twijfelen. Ze twijfelen over belangrijke beslissingen of over de kleinste dingen. ‘Twijfelen over alles’ dus eigenlijk. En dat is helemaal niet gek. Je leeft namelijk in een tijdperk waarin er meer te kiezen is dan ooit tevoren. Er is meer te kiezen dan 100 jaar geleden, meer dan 50 jaar geleden en meer dan 10 jaar geleden.


Hoe kun je stoppen met twijfelen? Je ouders weten het ook niet

Weet je wat dat betekent? Dat jouw ouders, welke liefdevolle tips ze je ook geven, jou nooit kunnen leren hoe je moet omgaan met de twijfel. Natuurlijk kunnen ze advies geven, maar de waarheid is: ze hebben nooit zoveel keuzes gehad als dat jij nu hebt. Er waren bijvoorbeeld lang niet zoveel studies en banen om uit te kiezen. En ook minder kledingwinkels. Minder van alles.


Dus, één keer: stoppen met twijfelen is niet makkelijk. Dat mag je best beseffen. Maar met een slachtofferrol kom je er niet, dus het is tijd om verantwoordelijkheid te nemen en knopen door te hakken! Ready?


Stoppen met twijfelen moeilijk? Ik twijfel nooit

Het makkelijk kunnen maken van keuzes heeft veel te maken met hoe je omgaat met de uitkomsten ervan. Ik weet nog goed dat ik er als kind heel slecht tegen kon als mensen een keuze maakten en vervolgens hardop uitspraken dat ‘de andere keuze’ toch beter was geweest. Mijn gedachten schreeuwden dan: ‘’wáárom zou je dat benoemen? Wat héb je eraan om stil te staan bij iets wat niet teruggedraaid kan worden? Hoe zonde is dat!?’’ Ik denk dat daar mijn afkeer tegen twijfel is ontstaan.


Al snel ontdekte ik twee dingen: 1) als je een keuze maakt, kijk dan vooruit en blijf niet hangen in de ‘wat als’-gedachte. Het heeft geen enkele zin. 2) Je komt alleen verder door daadwerkelijk keuzes te maken. Kies je niet, dan blijf je stilstaan. Gaandeweg kwam ik tot de conclusie dat zélfs het maken van verkeerde keuzes me altijd verder bracht, meer leerde en meer kansen op mijn pad bracht dan wanneer ik geen keuze had gemaakt. Het is die ervaring die er nu voor zorgt dat ik nauwelijks nog twijfel.


Behalve over wat ik moet eten. Eten blijft een ding. Eten kiezen is ook gewoon moeilijker dan alle andere keuzes in het leven. Toch?


Altijd in de verkeerde rij

We kennen ‘m allemaal. Je kiest zorgvuldig uit in welke rij je bij de kassa gaat staan. Het kan bijna niet anders dan dat je de snelste rij hebt gekozen! Maar dan.. dan blijkt dat de lieve meneer voor je ervan overtuigd is dat zijn rol Verkade koekjes €1,69 kost en niet €1,74 zoals de kassa aanslaat. Eerst een discussie.. daarna moet er iemand geroepen worden om de prijs op het schap te controleren. Eindstand: als je voor de andere rij had gekozen, was je nu inmiddels thuis geweest.


Stoppen met twijfelen omdat er geen perfecte keuze bestaat

Voordat je deze blog verder leest, wil ik dat je onderstaande Instagram-post leest met een belangrijke boodschap over twijfelen en keuzes maken.Knoop alsjeblieft voor eens en voor altijd in je oren dat wanneer je achteraf denkt dat de ‘andere keuze’ beter was geweest, je never nooit kan weten hoe die keuze daadwerkelijk had uitgepakt. Misschien was je door die keuze indirect wel onder een trein terechtgekomen. Weet jij veel. Snap je? Er is geen perfecte keuze. Het meest perfecte wat je kunt doen is kiezen. That’s all.


Hoe stop je met twijfelen? Doorloop dit 5 stappenplan

Grote keuzes, kleine keuzes. Als je een twijfelaar bent, zijn alle keuzes een uitdaging. Doorloop dit 5-stappenplan en beloof jezelf om die ene knoop daarna gewoon lekker door te hakken. Deal?


1. Waarom twijfel je?

Je kunt geen weloverwogen keuze maken zonder inzicht te hebben in de reden van je twijfel. De oorsprong van twijfel kan bij iedere keuze weer anders zijn. Soms zegt je hoofd het één en je gevoel het ander, soms wil je het allebei gewoon even graag, soms weet je niet zeker of je het ene wel kunt en overweeg je daarom om voor het andere te gaan, soms levert het ene meer geld op dan het ander, soms ben je bang om ‘alles’ te verliezen. Het kan zoveel zijn. Durf je er bewust van te worden: wat is de échte reden van je twijfel?


2. Wat zegt je gevoel?

Vind je het moeilijk om keuzes te maken, dan heeft dat vaak te maken met twijfelen aan jezelf. Misschien vertel jij jezelf wel het verhaal dat je niet goed weet wat ‘je hart’ of ‘je gevoel’ zegt, maar is het eigenlijk vooral zo dat je jouw eigen gevoel niet vertrouwt. Misschien heeft het je vaker de ‘verkeerde’ kant op gewezen. Dit is jouw teken om te stoppen met het wantrouwen van je kompas. Want dat is wat het is! Jouw gevoel maakt jou een mens. Jouw gevoel maakt wie je bent. Het is tijd om erop te vertrouwen, óók als het je eerder weleens in de steek heeft gelaten. Laten we eerlijk zijn, heeft die ene misstap je toen ook niet heel veel geleerd? Gaat het om een hoofd vs. gevoelskwestie, dan gaat het meestal om een ‘wat is slim volgens de maatschappij?’ vs. ‘wat wil ik zelf nu écht?’ kwestie. Lieve jij, ik hoef je toch niet te vertellen wat jou het grootste geluk zal opleveren?


Een kleine side-note over het vertrouwen van je gevoel, want op het gebied van liefde kan dat een uitdaging zijn. Dit is het moment om héél eerlijk tegen jezelf te zijn. Oké, je ‘gevoel’ houdt van iemand en wil graag bij iemand zijn, maar blijf alert: wat zegt je diepste gevoel? Pel de bovenste laagjes af en luister naar de diepste stem die in je zit. Daar ligt je waarheid.


3. Besef dat bijna niets definitief is

In een interview met ademcoach Annemijn Scheen kwam de boodschap helder naar voren: wat je kiest, staat nooit in steen geschreven. Ja, ik weet het, dat lijkt wel zo. Als je een studie moet kiezen bijvoorbeeld. Je gaat toch niet zomaar een aantal jaar weggooien?


Gelukkig is ‘tijd weggooien’ als het aankomt op keuzes maken nooit een juist argument. Door te kiezen gooi je geen tijd weg. Je wint tijd. Want je maakt óf de juiste keuze, of je leert van je ‘fout’ en je behoedt jezelf in de toekomst voor andere ‘verkeerde’ keuzes. Tijd weggooien door te kiezen bestaat niet. Tijd gooi je alleen weg door te blijven twijfelen.


Je staat nooit stil door te kiezen. En als dan toch blijkt dat je graag een andere kant op wil, dan kan dat. Na een week, na een jaar en na 5 jaar. Zo cancelde ik last-minute een tussenjaar naar Amerika, switchte ik van de universiteit naar hbo en wees ik een toffe baan bij een start-up af, om 100% voor mijn webshop te gaan. Guess what? De webshop faalde. Maar zonder die keuze had ik deze blog nooit geschreven, want dan had The Success Girl waarschijnlijk niet bestaan.


4. Maak een keuze en geef 100%

Gekozen? Besef dan dat de reden waarom je twijfelde vooral te maken had met de uitkomst van je keuze. Die uitkomst heb je vanaf dit moment in de hand. Het is tijd om 100% te geven. Laat elke vorm van twijfel los. Kijk niet naar wat er was gebeurd als je voor het andere had gekozen. Door te focussen op A terwijl je B hebt gekozen, verklein je namelijk de kans dat B daadwerkelijk een succes wordt. Geef 100% voor de keuze die je hebt gemaakt. Pin jezelf erop vast. You got this.


Door te focussen op A terwijl je B hebt gekozen, verklein je de kans dat B daadwerkelijk een succes wordt.

5. Wees trots

Hoe kun je stoppen met twijfelen? Door jezelf te vertrouwen. Door trots te zijn op het maken van keuzes, zelfs als ze je soms in een uitdagende situatie terecht laten komen. Je leert! Je groeit! Je vertrouwt op je gevoel en je gaat je dromen achterna. Dát is leven. Je leeft! Wees trots.


Laat je me weten hoe het kiezen voor jou is gegaan? I got your back! Ik vind het leuk om je DM te lezen.

 

Zin om door te pakken en meer te lezen over zelfontwikkeling en een ijzersterke mindset creëren? Meld je dan aan voor het Success Girl Membership.


Liefs,

Daphne
372 weergaven1 opmerking

1 comentário


Chantal Louis
Chantal Louis
26 de mar. de 2022

Thank you, i really needed this!


Curtir
bottom of page