top of page

Hoe weet je wat je écht wil? | MINDSET BLOG #3

Eindelijk is die er: een nieuwe blog. Een blog vanuit mijn hart. Waarom het me eerder niet lukte om iets ‘op papier’ te krijgen? Omdat ik wist dat ik in de vorige mindset-blog een onderwerp had aangekondigd: ik wilde schrijven over saboterende gedachten. Daarover weet ik best het een en ander op papier te zetten, maar… ken je dat?... ik voelde het gewoon niet.


En dus lukte het niet.


Geïnspireerd door het besef dat ik (once again) niet genoeg naar mijn hart heb geluisterd en ik me daardoor nu overprikkeld voel (oké.. én door Jane uit de serie The Bold Type, die bij een populair tijdschrift werkt en columns schrijft die te maken hebben met haar persoonlijke situatie #LOVEIT) wist ik: het is tijd om een blog te schrijven. Niet over een onderwerp wat ik vooraf heb aangekondigd, maar over een onderwerp dat nu, op dit moment, uit mijn hart komt.Doen wat je écht wil doen

De afgelopen weken is het me meer en meer duidelijk geworden hoe belangrijk het is om te handelen vanuit mijn hart. Om direct te handelen naar wat ik voel en naar waar ik zin in heb. Maar.. is het me alleen duidelijk geworden dat dat voor mij belangrijk is? Of is het voor ons allemaal belangrijk? Ik denk het laatste. Of in ieder geval, ik denk dat ‘handelen vanuit je hart’ belangrijk is voor iedereen die zich herkent in de berichten en verhalen die ik op Instagram plaats. Grote kans dat jij dat bent. Maar de vraag is ook: is het voor ons allemaal haalbaar? Is het voor ons allemaal haalbaar om altijd te luisteren en te handelen naar wat we op dat moment écht willen?


En.. Moet dat altijd maar zo zijn? Moet het zo ‘makkelijk’ zijn dat we altijd kunnen doen wat we willen?


Ik denk van wel. Want luisteren naar je hart is niet wat het in eerste instantie lijkt. Luisteren naar je hart is niet ‘altijd maar voor het veilige kiezen’ of ‘altijd maar heel erg lief zijn voor jezelf’. Ik leg je graag uit wat het wél is, waarom het zo belangrijk is en waarom het negeren van je hart er al snel voor zorgt dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Zoals ik nu. Zonde.


Luisteren naar je hart is niet ‘altijd maar voor het veilige kiezen’ of ‘altijd maar heel erg lief zijn voor jezelf’.

Voordat je verder leest

is het belangrijk om te weten dat ik het liefst ongenuanceerd schrijf wat er op mijn hart ligt. Niets van wat ik zeg is de waarheid. Alles wat ik zeg is mijn waarheid. Het is aan jou om te bepalen wat jouw waarheid is. Op deze manier kan ik echter en oprechter vanuit mijn hart schrijven. Ik denk dat je alleen op die manier écht iets aan dit platform kunt hebben. Omdat het echt is. Laten we daar altijd voor blijven staan.


Ready? Let’s go.


Moeten we altijd maar kunnen doen wat we willen doen?

Ja, we moeten altijd kunnen doen wat we op dat moment willen doen. We moeten kunnen leven naar ons hart. Want elke beslissing die we maken, draagt bij aan een groter geheel. Elke beslissing die we maken, draagt bij aan hoe de rest van ons leven eruit zal zien. Telkens als je besluit om je hart te negeren, hoe klein de directe gevolgen ook lijken, draag je bij aan de mate waarop je jezelf, jouw wensen en jouw dromen serieus neemt. Of eigenlijk: de mate waarop je jezelf, jouw wensen en jouw dromen niet serieus neemt.


*Correctie*

Eén ding uit mijn eerdere statement over het volgen van je hart klopt niet. Ik schreef: Moet het zo ‘makkelijk’ zijn dat we altijd kunnen doen wat we willen? Ik denk van wel. Maar de waarheid is: altijd kunnen doen wat je wilt, is niet makkelijk. Integendeel.


Je hart vs. je ego

Als me in de zoektocht naar mijn mooiste leven iets duidelijk is geworden, dan is het wel dat ik lang niet altijd weet ik wat ik echt wil. Het ding is: wat ik op korte termijn wil, verschilt vaak van wat ik op lange termijn wil.


Ik kan de voorbeelden alleen uit mijn eigen leven geven. Maar het is belangrijk om te beseffen wat jouw eigen situaties zijn. Ik vertrouw erop dat je mijn voorbeelden kunt vertalen naar herkenbare situaties voor jezelf. En ik hoop dat je jezelf de tijd gunt om dat ook daadwerkelijk te doen.


Wat ik op korte termijn wil, verschilt vaak van wat ik op lange termijn wil.

Wat mijn hart wil (lange termijn):

  • Een onderneming runnen waar ik energie van krijg. Ik leef trouwens niet in de illusie dat alles leuk moet zijn. Ik wil niet alleen maar leuk, want ik wil ook groeien, leren en kritiek aankunnen. Maar laten we zeggen: 80-90% van de tijd wil ik energie krijgen van het werk wat ik bijna dagelijks doe.

Wat mijn ego wil (korte termijn):

  • Zekerheid, en dus geld verdienen met hetgeen waarin ik nu zekerheid voor mezelf heb gecreëerd: teksten schrijven voor klanten. Natuurlijk, mijn ego ziet het best zitten om een succesvol platform te runnen, maar de waarheid is dat dat tijd nodig heeft. Én het betekent dat ik het lastige gesprek moet aangaan met mijn klanten. Het betekent dat ik moet zeggen: ik stop met dit werk, je kunt mij hier niet meer voor bellen.

Dus, vraag je mij wat ik vandaag wil, dan is dat niet: stoppen met geld verdienen als tekstschrijver. Vandaag wil ik dat ene klusje nog wel even oppakken, omdat de klant dan tevreden is. ‘Helaas’ heeft die klant morgen weer een ander klusje voor me, maar dat weet ik vandaag nog niet. Vandaag los ik het gewoon op door het klusje op te pakken! Eindstand: ik verlies veel energie aan schrijven, waardoor de andere succesvolle onderneming die mijn hart wil runnen, (nog) niet tot stand kan komen.


Schijnveiligheid dus.


Wat mijn hart nog meer wil wil:

  • Gezond & fit zijn


Wat mijn ego wil:

  • Ontspannen. Netflix kijken en lekker luieren. Dat échte ontspanning eigenlijk altijd pas komt nadat ik er een goede workout tegenaan heb gegooid, tja, dat weet ik ook wel. Maar ja, ik wil nu gewoon liever ontspannen in plaats van sporten. Snap je!?


Wat mijn hart wil:

  • Oprecht geluk ervaren met de belangrijke mensen in mijn privéleven


Wat mijn ego wil:

  • Moeilijke gesprekken uit de weg gaan. Ik wil mijn vriendinnen niet vertellen dat ik niet meega naar het terras. Ik heb er niet eens een goede reden voor (dat heb ik wel, want ik ben overprikkeld, maar dat vindt mijn ego geen goede reden). Bovendien vind ik het oprecht gezellig met mijn vriendinnen! Dat ik, eenmaal op het terras, weinig te vertellen heb en aan alles voel dat ik er de energie niet voor heb, ervaar ik pas als het te laat is. Dat ik een volgende keer dubbel zo gezellig zou zijn als ik vandaag afzeg, kom ik op deze manier ook nooit te weten.


Voor jezelf kiezen vs. anderen helpen

Hoe weet ik wanneer ik écht luister naar wat ik nodig heb en hoe weet ik dat mijn ego soms gewoon een ongemakkelijke situatie wil voorkomen? Hoe weet ik wanneer ik er oprecht goed aan doe om voor mezelf te kiezen en hoe weet ik wanneer ik mezelf wél een keer weg wil cijferen, omdat een vriendin me gewoon echt nodig heeft op dat moment?


Nee, altijd doen wat je het liefste wilt, is niet makkelijk.


Wat je echt wilt, ligt altijd verder dan je eerste ingeving. Wat je echt wilt, staat los van wat je ego je op dat moment ingeeft. Wil je weten wat je écht wilt? Kijk dan naar de gevolgen van wat je in eerste instantie dénkt dat je wilt.


Wat gebeurt er op lange termijn als ik vandaag die ene schrijfopdracht aanneem?

Wat gebeurt er op lange termijn als ik vandaag niet ga sporten?

Wat gebeurt er op lange termijn als ik vandaag mijn vriendinnen afzeg?


De antwoorden verschillen

De ene keer is mijn antwoord op bovenstaande vragen anders dan de andere keer. De ene keer geef ik mezelf oprecht verdiende rust als ik besluit om mijn workout over te slaan. De andere keer niet. Nee, de andere keer weet ik dat het skippen van mijn workout alleen maar betekent dat ik juist níét naar mijn hart luister. Dat ik negeer dat ik me gezond en fit wil voelen. En dan weet ik: dit is het moment om naar mijn hart te luisteren. Mijn hoofd wil misschien niet sporten, maar mijn hart wel.


Zo weet ik ook dat ik mijn vriendinnen soms mag afzeggen. Omdat het kan. Maar niet altijd. Want een andere keer wil ik een waardevolle vriendin voor ze zijn. Dat mijn ego die dag even moe is, kan in geen geval tippen aan hoe mijn hart zich die dag zal vullen met liefde voor de vriendschap en het belang om er soms niet voor mezelf, maar juist voor een ander te zijn.


Waarom ik nu overprikkeld ben

Mooie woorden, maar wat is er misgegaan dat ik me nu toch zo overprikkeld voel?


Omdat ik, ondanks de talloze keren dat ik mijn hart de afgelopen weken om raad vroeg, niet luisterde naar wat het zei. Omdat ik stug door ben blijven schrijven voor klanten (en voor mijn ego). Oké, oké, ik mag iets liever voor mezelf zijn: een aantal maanden geleden was ik ‘sterk’ genoeg om te besluiten om geen nieuwe klanten meer aan te nemen. Ik dacht dat dat een oplossing zou zijn, maar de waarheid is: zelfs het kleinste beetje schrijfwerk voor mijn vaste klanten, kost me heel veel energie. Ik doe iets wat ik diep van binnen niet meer wil doen. En dus leef ik niet naar mijn eigen waarheid. En dat kost iets. Daar betaal ik nu voor.


Uit je comfortzone stappen is niet altijd goed

Ik verwarde het luisteren naar mijn hart met ‘te lief zijn voor mezelf’. Dat laatste wilde ik absoluut voorkomen. Té lief zijn voor jezelf is niet goed, daar geloof ik heilig in. Bovendien ben ik een groot voorstander van ‘uit je comfortzone stappen’. Dus dat deed ik. Deze week nog. Ik stapte weer eens uit mijn comfortzone door naar een kleinschalig netwerkevent te gaan. Best spannend vond ik het. ‘En dat is goed!’ vertelde ik mezelf. Maar de waarheid is dat ik mezelf had moeten vragen wat het me op de lange termijn nu echt zou opleveren. Wat zou het mijn hart zou opleveren om daarheen te gaan?


Pas achteraf besefte ik me dat het verlaten van je comfortzone f*cking waardevol is..


Maar alleen als het bijdraagt aan iets wat je diep van binnen wilt. Als het, al is het maar heel klein, iets bijdraagt aan je droomleven.


Dat deed dit niet.


Best gek, want eerlijk is eerlijk, zelfs mijn ego wilde in eerste instantie niet naar de netwerkavond gaan. Dat was nou juist de reden waarom het uit mijn comfortzone was! Dus what the fuck ging hier nou weer mis?


Uit je comfortzone stappen is alleen waardevol als het bijdraagt aan wat je diep van binnen wil.

Uit mijn comfortzone gegaan. En misgestapt.

Zowel mijn hart als mijn ego wilde niet naar de netwerkborrel gaan. Toch ging ik. Waarom? Omdat ik dacht te weten dat het goed was om uit mijn comfortzone te stappen. En weet je wat? Het was op zich ook helemaal niet erg. En ja, ik ben een ervaring rijker. Maar.. diep van binnen wist ik al dat ik moe was. Ik wíst dat ik mijn hart al iets te lang aan het negeren was. En dus leverde het gaan naar die borrel geen voldoening op. Ik voelde me niet sterker. Ik voelde me alleen maar meer moe. En ehh, ja, je denkt toch niet dat ik tegen de geïnteresseerde potentiële klanten durfde te zeggen dat ik geen nieuwe klanten meer aannam 😅? Omg, wat dééd ik daar!?


Je weet al wat je echt wil

Ik denk niet dat we niet weten wat we echt willen. Ik denk dat we het eng vinden om te weten wat we echt willen. We verdienen het om elk moment van de dag te doen wat we echt willen. Want ook al klinkt het op het eerste gezicht alsof dat zou betekenen dat we alleen maar ‘leuke’ dingen zouden gaan doen (netflixen, chillen, lekkere dingen eten..), dat is helemaal niet waar! Dat wil ons hart maar soms. Wat ons hart veel vaker wil zijn juist de dingen doen die bijdragen aan het leven van ons droomleven. Whatever that may be for you!


Masterclass Van Droomleven Naar Je Droom Leven

Doordat ik ben begonnen aan een masterclass die ik live ga geven (ooohhh my gooood) en waarvan ik enorm hoop dat jij erbij wil zijn, vond ik het lastig om content te delen die met dit onderwerp te maken heeft. Voor de masterclass vraag ik namelijk een vergoeding en voor het lezen van deze blog natuurlijk niet. Maar ik besefte ik me het volgende:


Hoezeer ik met heel mijn hart ook zou willen om ‘simpelweg’ met het schrijven van blogs jouw droomleven voor jou mogelijk te maken, zal dat me nooit lukken. Daarvoor is de blog te algemeen. Daarvoor moet jij zelf ook werk doen. Werk dat ik, zonder interactie, helemaal niet voor jou kan invullen. Want hoe graag ik het ook zou willen, de waarheid is: ik ken jouw persoonlijke situatie niet.


Met deze blog licht ik zo’n 2% toe van waar de live masterclass over gaat. Nou, die 2% gratis weggeven, dat doe ik met liefde. En het leuke is, ik besefte me dat jij er zelf nog meer van kan maken! Laten we zeggen: je kan er zomaar 10% van maken. Whiehoe! Dat is al een hele basis hè?


Voicememo

Om een overload aan tekst onder deze blog te voorkomen, leg ik in een korte spraakmemo van 5,5 minuut uit wat je kunt doen om dichter bij jouw droomleven te komen. Because I love you voor het feit dat je de blog tot hier gelezen hebt. Enjoy!

Voel je vrij om op deze blog te reageren, om op mijn insta-post over deze blog te reageren of om (delen van) de blog te delen. We are in this together!


Bedankt dat je hier was! 💖

451 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page