top of page

Kelly’s leven is 10x beter mét stoma | SGOTW #5

Vanaf haar 16e ging ze een lijdensweg tegemoet waarvan ze niet had kunnen bedenken dat die 10 jaar zou duren. Er eenmaal middenin, leek een uitkomst zelfs helemaal niet meer binnen handbereik. Totdat ze een stoma kreeg, haar leven weer kon oppakken en haar stoma als basis legde voor een krachtige eigen business.


Success Girl Of The Week Kelly (34) heeft de ziekte van Crohn. Een ongeneeslijke maag-darm aandoening die aandacht verdient. Waarom? Omdat nog veel meer jonge mensen ermee te maken krijgen. En toch is praten over je darmen, je stoelgang of een stoma nog teveel een taboe. Time to talk!


Ik neem je mee in een verhaal over het omzetten van tegenslagen naar kansen. Én waarom een stoma life changing kan zijn.


Dit is het verhaal van Kelly.Part #1: The Story

Hoewel ik tijdens mijn gesprek met Kelly tegenover een stralende vrouw zit, begint Kelly’s succesverhaal niet stralend. En hoewel zowel Kelly als ik het allerliefst over een halfvol glas praten, was Kelly’s glas tussen haar 16e en 26e halfleeg. En óók dat glas verdient de aandacht.


Kelly: ‘’Op mijn 16e kreeg ik darmklachten waarvoor ik aanklopte bij de huisarts. Die stuurde me weg met de boodschap dat het stress zou zijn. Een paar maanden later zakte in elkaar op school. Ik bleek de ziekte van Crohn te hebben.’’


Vervelend genoeg sloegen medicijnen bij Kelly niet aan, waardoor een medische ingreep onvermijdelijk was. Haar darmklachten waren immers zo intens dat ze niet normaal kon leven. Ze voelde zich enorm beperkt. En toen, op haar 18e, was het zover. Toen kreeg ze haar eerste operatie… ‘’Little did I know dat er nog 27 operaties zouden volgen.’’


Een stoma is voor mensen van 80

Of het nu operaties waren of nieuwe medicijnen: Kelly’s ziekte werd niet onderdrukt. ‘’Mijn toekomstperspectief werd in de loop der tijd alleen maar somberder. Ik mocht bijvoorbeeld niet zwanger worden omdat de bijwerkingen van de medicijnen die ik kreeg nog onduidelijk waren. Maar ja, ik nam die medicijnen wel, want ik had daadwerkelijk alles al geprobeerd en ik wilde zo ontzettend graag mijn leven terug.’’

‘’Tegen de feestdagen aan, 8 jaar geleden, ging het weer helemaal mis. Ik hoefde maar iets te eten en ik kreeg diarree. Op het ergste punt was dat 20 keer per dag. Ik had geen sociaal leven meer en mijn droomstudie, om leerkracht te worden, was bijna niet vol te houden. Ik had pijn, ik was kapot. Het was mijn vriend die op zijn knieën voor me zat en zei: ‘Kelly, wat ben je nou aan het doen? Waarom blijf je doorvechten? Ga naar het ziekenhuis, laat je helpen.’’ ‘’Maar ik wist heel goed waarom ik niet opnieuw naar het ziekenhuis wilde. Ze hadden daar al gesproken over het plaatsen van een stoma en dat maakte me ontzettend kwaad. Een stoma!? Ik was 24. Een stoma is iets voor mensen van 80 met darmkanker. Niet voor mij. Tot dat moment had ik nog de hoop op een fijn leven, een gezin, vrijheid. Met een stoma zou dat nooit meer kunnen, dacht ik. Dus ja, ik deed echt alles om me daartegen te verzetten.’’


‘’Een stoma!? Ik was 24. Een stoma is iets voor mensen van 80.’’

Als je niet meer wilt eten..

‘’Het werd zo erg, dat ik mezelf opsloot en niet meer at. Dus ik wist ook wel: er moet iets gebeuren, het gaat zo niet meer.’’ Kelly liet zich vlak voor de feestdagen opnemen. Extra lastig, want ze is een familiemens. Natuurlijk wilde ze de kerst liever met haar familie doorbrengen. Maar aan de andere kant: ‘’zoals ik me toen voelde, zo hadden ze helemaal niets aan mij. Dus ik liet me opnemen en zei: ik eet niet meer totdat er een oplossing is.’’


De negatieve kant van social media

Op 30 december werd er een tijdelijke stoma geplaatst. Zo zou Kelly’s dikke darm kunnen rusten, in de hoop dat die herstelde, waarna de stoma gewoon weer verwijderd kon worden. Maar operatie na operatie mislukte elke poging om haar darm te redden.


‘’Ik lag lang in het ziekenhuis. Ik was verzwakt en afgevallen. Op social media zag ik hoe iedereen zijn leven ‘buiten’ aan het leiden was, terwijl ik vastzat tussen vier muren. Heel naar. Ik wist letterlijk niet meer hoe én of ik hieruit wilde komen.’’


‘’Op social media zag ik hoe iedereen zijn leven ‘buiten’ aan het leiden was, terwijl ik vastzat tussen vier muren.’’

‘’Op een gegeven moment, na een ingreep, kwamen er 5 dokters mijn kamer in. Eentje ging op bed zitten. Nou, als ze zo de tijd nemen om met je te praten, dan weet je dat het niet positief zal zijn. En dat bleek. De laatste ingreep was weer mislukt. De dokter zei: we kunnen het nog een keer proberen óf we zeggen, we stoppen ermee, we halen je hele dikke darm eruit en we maken er een definitieve stoma van.’’


‘’Toen wist ik het. Stoppen. Ik bracht al zo’n lange tijd in het ziekenhuis door. Al vanaf mijn 16e kon ik niet leven zoals ik wilde. Nu was ik 26. Ik zei: doe wat je moet doen zodat ik mijn leven weer kan oppakken. Ook al is het een definitieve stoma, we gaan ervoor.’’


‘’Doe wat je moet doen zodat ik mijn leven weer kan oppakken.’’

Eindelijk weer leven

‘’Voordat ik mijn definitieve stoma kreeg, leefde ik dus al met een tijdelijke. En hoewel ik er zelf nog maar lastig aan kon toegeven, zag mijn omgeving al snel verschil. Zo haalden we in januari de kerstfeestjes in waar ik in december niet bij kon zijn. Ik weet nog goed dat we aan tafel zaten en ik lekker zat te eten. Mijn moeder keek me aan: ‘’Je zit hier al meer dan een uur aan tafel en je bent nog geen één keer naar de wc geweest.’’


‘’Ja, ze had gelijk. Ik kon eindelijk weer naar de winkel zonder na te denken over het dichtstbijzijnde toilet. Wat een verschil. Dus vanaf toen wist ik: het gaat niet makkelijk zijn, maar ik kan dit.’’


Van probleem naar businessplan

‘’De stoma, oké, daar kon ik aan wennen. Maar waar ik moeite mee had, is dat het een zakje aan de buitenkant van mijn lichaam is. Ik heb veel corrigerend ondergoed gedragen, maar dat is gemaakt om je zo smal mogelijk te maken, terwijl het stomazakje juist moet kunnen uitzetten. Dat moet je dus helemaal niet willen.’’


‘’En zo begon ik zelf met ontwerpen. Hoewel ik de webshop eerst gewoon als hobby wilde doen, kreeg ik steeds meer support van de buitenwereld. Ik deed mee met een wedstrijd voor jonge ondernemers en van de 175 inschrijvingen won ik met mijn idee. Dat was voor mij een duidelijk teken. Toen ik doorhad dat zoveel andere mensen erin geloofden, was dat een groot kantelpunt.’’


Een nieuwe start

‘’Waar ik eerst dacht dat mijn leven voorbij zou zijn zodra ik een stoma zou krijgen, ondervond ik het tegenovergestelde. Ik dacht dat ik geen kinderen zou kunnen krijgen, maar vrij snel na mijn definitieve stoma werd ik zwanger.’’


Inmiddels hebben Kelly en haar vriend 2 kinderen van 6 en 9 en runt ze haar business Bellawear als echte business babe. Maar er is meer. Ze kan óók mountainbiken, judoën en skiën: activiteiten die ze vóór haar stoma juist niet kon, maar waar ze nu intens van kan genieten. Een kwartier in een skilift zonder een toilet in de buurt? Dat ging niet. ‘’Ik kom nu op plekken in de wereld waar ik vroeger niet zou kunnen komen.’’


‘’Ik kom nu op plekken in de wereld waar ik vroeger niet zou kunnen komen.’’

''Ik ben mijn stoma heel dankbaar voor waar ik sta vandaag. Dat ik nog leef, dat ik mijn kinderen heb kunnen krijgen, dat ik de wereld kan zien en dat ik een business run met passie en liefde. Dat ik met mijn onderneming geld verdien is geweldig, maar een berichtje ontvangen van een klant die dankzij mijn ondergoed weer buiten durft te komen, dat is voor mij echt het allermooiste wat er is.''


Dan: ''Ik krijg vaak de vraag naar kledingtips voor als je een stoma draagt. Het ding is: met het juiste ondergoed kan je alles dragen wat je wil. Ik ben daar een voorbeeld van.''


Het taboe vs. de realiteit

‘’Dat is absurd’’ is Kelly’s reactie op mijn vraag of ze het idee van een stoma dan echt zó erg vond vergeleken met het leven wat ze ervoor leidde. Of leed, beter gezegd. ‘’Als ik er nu over nadenk had ik de stoma liever direct laten plaatsen toen de klachten begonnen. Dan had ik direct weer kunnen leven.’’


‘’Maar het probleem is dat een stoma nog zo erg in de taboesfeer hangt. Er wordt niet over gesproken. Op internet lees je alleen maar de horrorverhalen, over dingen die misgaan. Als ik toen meer had geweten over de realiteit, had ik me er nooit zo hard tegen verzet.''


''Als ik iemand hoor praten over het krijgen van een stoma en dat diegene zich ertegen verzet met het idee dat het vies is, dan zal ik zeggen: Ik begrijp je volledig, maar ik kan je het tegendeel bewijzen. Je kan je leven terugkrijgen. Een stoma is niet het einde van je wereld. Mijn leven is dankzij de stoma juist opnieuw begonnen.’’Part #2: Q&A

Na het gesprek over Kelly’s verhaal, stelde ik haar nog een aantal losse vragen.


Hoe was je als klein meisje?

‘’Zorgzaam. Ik wilde altijd juf worden en vroeger speelde ik veel met mijn poppen. Die moesten dan naar mij luisteren en dan ging ik ze verder helpen. En ik was heel avontuurlijk en dat zit er nu ook nog wel in. Eigenlijk, pas sinds ik de stoma heb, kan ik dat avontuur ook weer daadwerkelijk beleven.’’


Hoe dacht je dat je leven eruit zou zien, voordat je ziek werd?

‘’Daar heb ik, nadat ik ziek werd, nooit echt meer bij stilgestaan, weet je dat? Ik dacht dat ik leerkracht zou worden. Daar heb ik ook voor gestudeerd, maar door de intensieve ingrepen en het ziek zijn ben ik na 4 jaar al met die loopbaan gestopt. Ik had niet zo'n heel specifiek toekomstbeeld. Ik wilde werken, kinderen krijgen. Gewoon een fijn leven.’’


En dan: ‘’Maar jeetje, als ik nu kijk.. Ik heb een heel spannend leven eigenlijk. Heel anders dan dat ik voor ogen had, maar wel 10x beter dan dat ik voor ogen had.’’


''Ik heb een heel ander leven dan dat ik voor ogen had, maar wel 10x beter dan dat ik voor ogen had.''

''Er zijn dingen gebeurd waarvan ik liever had dat ze niet gebeurd waren. Ik had ook liever een goede gezondheid gehad. Maar ik heb wel bij iedere situatie het positieve eruit gehaald, waardoor ik nu een leven leid waarbij geen één dag dezelfde is. Het is spannend en ook met ups en downs hoor, zeker met een eigen business. Maar ik geniet, ik leef.''


Wat was het kantelpunt voor jouw ‘succes’? Op welk punt voelde je dat alles samenkwam en dat alles op zijn plek viel?

'’Toen ik meedeed aan de wedstrijd voor jonge ondernemers. In die periode kon ik zelf weer 'leven' dankzij mijn stoma en iedereen was heel enthousiast over mijn businessplan. Dat was een groot kantelpunt. Eindelijk klopte alles.’’


Twijfel je weleens over het pad wat je nu bewandelt?

‘’Ja, zeker. Zakelijke obstakels kunnen pittig zijn. Maar mijn vriend is ook ondernemer en hij staat overal zo positief in. Hij maakt van elk obstakel een kans en helpt mij dan ook enorm als ik aan het piekeren ben. Mislukt iets? Ja, dan mislukt iets. Maar als je het niet probeert, zul je het nooit weten.’’


‘’Mislukt iets? Ja, dan mislukt iets. Maar als je het niet probeert, zul je het nooit weten.’’

Wat was je grootste tegenslag?

''Toen ik net begon met ondernemen werkte ik samen met iemand die al een stuk verder was. Ik vertrouwde haar. Zij voelde aan dat ik nieuw was en maakte daar gebruik van. Ze gaf me opdrachten om dingen te doen waar ik zelf helemaal niets aan had.’’


''Ik zat onder een moordend contract. Er kwamen advocaten bij kijken en dat brak me op. Ik wilde stoppen en ik dacht: als dit ondernemen is, dan hoeft het voor mij niet. Gelukkig heb ik dat achter me kunnen laten en heb ik nu zelfs een hele fijne en succesvolle samenwerking met iemand anders.’’


''Als dit ondernemen is, dan hoeft het voor mij niet.''

Welke levensles heeft dit proces je geleerd?

''Ik vergelijk het leven met een pijl en boog. Soms heb je het gevoel dat je heel erg achteruit getrokken wordt, door gezondheidsproblemen, financiële issues of relationele moeilijkheden. Maar zolang je je doel voor ogen blijft houden en je weet waar je naartoe wilt, dan word je vroeg of laat wel gelanceerd. Blijf focussen op hetgeen wat jij belangrijk vindt.''


Wat is jouw favoriete quote?

''Die komt neer op wat ik hierboven zei.''


An arrow can only be shot by pulling it backward. When life is dragging you back with difficulties, it means it's going to launch you into something great. So just focus, and keep aiming.


Hoe zie je je toekomst voor je?

‘’Ik en mijn vriend gaan een huis kopen waar ook mijn kantoor aan vastzit. Daar heb ik ontzettend veel zin in. Ik wil rustig groeien met het bedrijf en Frankrijk veroveren, want daar ligt een grote markt. Verder judo ik sinds anderhalf jaar. Daar wil ik wedstrijden mee gaan doen om te laten zien dat dat gewoon kan als je een stoma hebt. Ik ben letterlijk en figuurlijk een vechter, dus ik heb die doelen gesteld en ik ga dat ook keihard waarmaken.''


‘’Ik ben letterlijk en figuurlijk een vechter, dus ik heb die doelen gesteld en ik ga dat ook keihard waarmaken.''

Wat wil je aan andere Success Girls meegeven?

‘’Laat je omringen door mensen die in je geloven en waarvan je een positief gevoel krijgt. Zelf zal ik nooit meer samenwerken met iemand waarbij ik me niet goed voel. Al kan ik er miljoenen aan verdienen. Als ik niet de juiste vibe krijg, stopt het. Dat heeft me tot nu toe alleen maar geholpen.’’


‘’Als je ongelukkig bent in je werk, zelfs als je veel geld verdient, trek je het vroeg of laat niet meer. Het is zo ontzettend belangrijk om je privé en zakelijk gelukkig te voelen. Dat verdien je.’’


The End

 

Dit was het verhaal van Kelly, de Success Girl van deze week. Kelly’s verhaal sluit regelrecht aan op haar favoriete quote, over de pijl en de boog. Een voorbeeld voor iedereen, want als de tijd rijp is, kan ook jij van jouw tegenslag een kans maken. Zelfs als die tegenslag, net als de ziekte van Kelly, voor altijd een rol in je leven zal spelen. Misschien wel júíst dan.

Kelly, bedankt dat je mij de kans hebt gegeven om dit platform extra diepgang te geven met een indrukwekkend verhaal als dit. This is what it's all about.

Heb je een vraag aan mij of aan Kelly? Stuur Kelly (@_bellawear_) of mij (@thesuccessgirl.nl) dan gerust een DM op Instagram of reageer onder deze blog.

Bedankt dat je hier bent. Tot de volgende 💖324 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page