top of page

Persoonlijke groei vanuit een ander perspectief: je ademhaling

Door Success Girl of the Month Annemijn Scheen

Ademcoach Annemijn Scheen
Ademcoach Annemijn Scheen over de kracht van ademhaling

Ademen De kans is groot dat je nauwelijks stilstaat bij jouw ademhaling. Misschien denk je zelfs wel: ik adem toch ‘gewoon’ in en uit? Yes you do! Alleen de manier waarop je ademt, maakt weldegelijk verschil.


Ademen: het is het eerste wat je doet wanneer je geboren wordt en het is het laatste wat je doet voordat je sterft. Het mooie van de ademhaling is, dat wanneer je controle hebt over je adem, je deze kunt inzetten om je beter te voelen. Je kunt je voorstellen hoe waardevol dat is tijdens momenten van drukte, stress of spanning.

We raken het onbewust kwijt

Als baby worden we geboren met een gezonde, rustige buikademhaling. Door de dingen die we in ons leven meemaken, raken we deze ‘verbonden ademhaling’ vaak kwijt en gaan we steeds hoger en sneller ademen. Ook factoren van buitenaf spelen een belangrijke rol bij onze ademhaling.


Door wat er gaande is in de wereld, denk bijvoorbeeld aan Covid, maar ook aan de situatie in Afghanistan, is het allesbehalve vreemd als gevoelens van stress, verdriet of gejaagdheid soms de overhand nemen. Wanneer je je somber voelt, ga je onbewust anders ademen. In plaats van naar je buik, gaat je ademhaling dan naar je borstgebied en zo wordt je ademhaling korter en sneller.


''Als je nagaat dat we in ons normale dagelijks leven maar 20 tot 30% van onze longcapaciteit gebruiken..''

Leef gezond, adem diep

Is het echt zo erg als je erachter komt dat je op deze manier ademt? Nee, niet als het voor even is. Maar wanneer je langere tijd snel en hoog in je ademhaling zit, kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Wat je misschien nog niet wist, is dat deze manier van ademen de oorzaak kan zijn voor klachten als slecht slapen, veel piekeren, een hoge borstademhaling of chronische hyperventilatie.


Natuurlijk wil je dat verhelpen en het liefst helemaal voorkomen. Gelukkig kan dat ook. En precies daarom is het zo jammer dat we er op school niets over leren!

De impact van ademwerk

Ademwerk of breathwork staat voor de bewustwording van je ademhaling. Omdat adem zo’n grote impact heeft op de manier waarop we ons voelen, zal het je niet verbazen dat verschillende ademhalingsmethodes specifieke effecten kunnen hebben. Zo kun je de adem inzetten voor heling, flow, persoonlijke groei en meer levensenergie. Ja, dat klinkt allemaal wel heel mooi, hè? Maar als je nagaat dat we in ons normale dagelijks leven maar 20 tot 30% van onze longcapaciteit gebruiken, wordt het ineens een stuk realistischer dat het ademwerk een positief effect kan hebben bij stress, slecht slapen en onzekerheid. Gezond ademen in de praktijk

Wanneer je bewust ademt, kan dit je fysiek, emotioneel en spiritueel heling bieden.

Er zijn heel veel verschillende ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken, ieder met een ander effect.


Wat ik een hele fijne oefening vind

> om snel tot rust te komen > om te doen voordat ik iets spannends moet doen > om de dag mee af te sluiten > maar ook om de dag rustig te starten is de volgende:

  1. Adem rustig vier tellen in via de neus

  2. Houd je adem vier tellen vast

  3. Adem daarna via de neus in vier tellen weer rustig uit

  4. En houd je adem dan vier tellen buiten

Wanneer je deze ademoefening een aantal minuten doet, zal je direct het effect op je lichaam ervaren. Je lichaam voelt meer ontspannen en ook in je hoofd wordt het rustig. Klinkt heerlijk, toch? Gun jezelf deze oefening!


Verbonden ademhaling onder begeleiding

Een andere krachtige ademtechniek die ik vaak in mijn coaching toepas is de verbonden ademhaling. Dit is een techniek waarvan ik altijd zal adviseren om onder begeleiding van een ademcoach te doen. Bij deze techniek verbind je de in- en uitademing aan elkaar. Door deze intensieve manier van ademen komt het regelmatig voor dat oude blokkades en vastzittende emoties omhoog komen, met als gevolg dat je ze kunt verwerken en dat vastzittende spanning weer gaat stromen. Het is een hele krachtige, liefdevolle en zelfhelende ademhalingstechniek die doorwerkt op lichamelijk, mentaal en emotioneel niveau. Met deze mooie techniek herstel je jouw natuurlijke ademhaling. Een bijzondere manier om jouw weg naar persoonlijke groei vrij te maken en jezelf te vullen met zelfvertrouwen.

Masterclass Verbonden Ademhaling

Wil je de kracht van verbonden ademhaling ervaren onder mijn begeleiding? Dan nodig ik je graag uit om mee te doen met de masterclass die ik maandag 23 augustus geef. Meer informatie hierover vind je op https://annemijnscheen.nl/online-masterclass/Liefs,

Annemijn


Wil jij meer weten over de kracht van jouw adem en wat de mogelijkheden hierin voor jou zijn? Dan mag je me natuurlijk altijd mailen op info@annemijnscheen.nl


Comentários


bottom of page