top of page

Lisa vond succes door zichzelf te zijn | SGOTW #3

Hoewel je dacht dat je voor de juiste opleiding had gekozen, kom je er na een tijdje achter dat je het toch niet zo leuk vindt. Een tegenvaller! Of toch niet? Success Girl Of The Week Lisa (22) stopte zonder duidelijke toekomstplannen met haar opleiding en draaide die onzekere periode vervolgens om tot de beste keuze van haar leven.


Ik neem je mee in een verhaal over het vertekenende beeld van social media, jezelf leren kennen en durven te kiezen voor je eigen geluk.


Dit is het verhaal van Lisa.Part #1: The Story

Lisa’s verhaal begint op de middelbare school. Een rustig meisje dat goed kon leren: dat is Lisa. Ze weet het dan ook tot het vijfde jaar van vwo te schoppen, maar komt vervolgens met gezondheidsklachten door voedselintoleranties thuis te zitten. Dat is waar ze de eerste bewuste keuze maakt om naar haar intuïtie te luisteren. Als ze toch niet op de universiteit wilde studeren, waarom zou ze zichzelf dan in allerlei bochten wringen om het vwo af te maken? Havo it was.


Verkeerde studiekeuze

Na het behalen van haar havo-diploma had Lisa een duidelijk doel voor ogen. ‘’Ik wilde bij de gemeente gaan werken als sportcoach. Het leek me tof om met sport en gezondheid bezig te zijn en op die manier een bijdrage te leveren aan de gezondheid van anderen.’’


‘’Ik heb de HBO-opleiding Sportkunde aan de Hogeschool Zeeland twee jaar gedaan. Toch had ik twijfels: was dit wel echt mijn ‘lievelings’ toekomst? Op een dag moest ik voor een schoolopdracht bejaardengym gaan geven. Daar besloot ik: dit is het toch niet helemaal voor mij, haha.’’


Maar stoppen met deze opleiding zou betekenen dat Lisa, na haar overstap van vwo naar havo, nu wéér ergens aan begonnen was wat ze niet af zou maken. ‘’Ik twijfelde er zelf ook over. En mijn vader vond het niet zo slim om te stoppen met de opleiding. Dat begreep ik wel. Mijn ouders maakten zich vooral zorgen of het niet een patroon zou worden dat ik ergens stopte als het me even te moeilijk werd.’’


‘’Bovendien dachten mijn ouders, zoals nog steeds veel mensen denken: je moet een zo hoog mogelijk papiertje halen! En: hoe hoger het niveau wat je studeert, hoe meer geld je kunt gaan verdienen.’’


‘’Mijn ouders maakten zich er vooral zorgen over of het niet een patroon zou worden dat ik ergens mee stopte als het even moeilijk werd.’’

Tegen de stroming in

Lisa durfde de keuze te maken om toch met haar opleiding te stoppen. Maar als je tegen het advies van anderen in voor jezelf kiest, kan daar onzekerheid bij komen kijken. ‘’Ik had toen flinke bewijsdrang naar mijn ouders toe. Ik wilde laten zien dat het ook op ‘mijn’ manier zou kunnen, zonder dat hoge studieniveau en een goed diploma.’’


‘’Dat ik voor mezelf koos klinkt misschien stoer, maar ik had eigenlijk nog geen idee hoe ik dat tussenjaar, en mijn toekomst, zou invullen. Één ding was zeker: ik moest geld gaan verdienen. Ik heb toen een halfjaar fulltime in de horeca gewerkt. Dat was prima, maar stiekem miste ik het leren wel. Ik vind leren gewoon heel leuk, mits het bij mijn interesses past, dus ik ging me toch een beetje vervelen.’’


‘’Met mij gaat het super goed’’

Voor jezelf kiezen is iets waar je op dit platform veel over leest. Het is de belangrijkste keuze voor een gelukkig leven. Het zorgt ervoor dat je niet langer leeft naar de verwachtingen die de mensen om je heen van je hebben, maar dat je leeft naar de dromen en doelen die je zelf wilt behalen. Toch is ‘voor jezelf kiezen’ één van de moeilijkste dingen die er is. Niet alleen op het moment zelf, maar ook daarna. Want als je eenmaal je eigen weg bewandelt, kijken er veel mensen met je mee. Sommige mensen gunnen je het allerbeste, andere mensen hopen stiekem dat je struikelt, zodat je daarna met hangende pootjes terugkeert om tóch het ‘normale’ pad te volgen. Het lukte Lisa om haar hart te volgen, maar hoe ging ze er eigenlijk mee om toen ze daarna niet direct haar passie kon vinden?


‘’Aan het begin van mijn tussenjaar twijfelde ik nog steeds of het de goede keuze was. Na een halfjaar horecawerk werd het me ook wel duidelijk dat ik dat niet nog jaren wilde doen. Oud-klasgenoten vroegen regelmatig hoe het met me ging en dan zei ik 'heel goed, heel leuk, ik verveel me niet hoor!', maar dat deed ik eigenlijk wel. Stiekem had ik zoiets van shit, wat moet ik nou gaan doen?’’


‘’Stiekem had ik zoiets van shit, wat moet ik nou gaan doen?’’

Struikelblok of passie?

Terwijl Lisa druk op zoek was naar haar passie, vulde ze haar vrije tijd vooral in met focus op sporten en gezond eten. ‘’Ik sportte bij een sportschool waar iedereen ‘mooi’ en ‘fit’ was en ik nam een verkeerd beeld over van wat het betekende om ‘fit girl’ te zijn. Ik wilde er ook zo goed uitzien en ik dacht dat ik daarvoor 7 dagen per week moest sporten. Op dagen dat ik geen tijd had om overdag te sporten ging ik om 10 uur ‘s avonds nog.’’


‘’Ik wilde alleen maar gezond eten. Salade vooral. Als mijn oma een roze koek meenam, voelde ik me schuldig. Op het terras dronk ik alleen nog maar water, terwijl ik voorheen echt wel kon genieten van een lekker glas rosé.’’


Als je denkt: pfoe, dat klinkt niet echt als een leuke lifestyle. Is dat écht allemaal nodig om er net zo fit uit te zien als Lisa? Dan hebben we goed nieuws: dat hoeft niet ;-)! Lisa: ‘’Er kwam een moment dat mijn vriendinnen zeiden: hey joh, waar is de gezellige Lisa gebleven!? En dat was dan ook direct het moment dat ik me besefte: dit is niet goed. Dit is niet hoe ik wil leven.’’


‘’Er moest toch een andere manier zijn om goed in je vel te zitten en een gezonde lifestyle te behouden?’’ Dat bleek voor Lisa een hele belangrijke vraag om te stellen. Het antwoord op deze vraag veranderde niet alleen haar privéleven op positieve zin, maar zorgde er ook voor dat ze haar passie vond op werkgebied. Zo zie je maar: het antwoord op je zoektocht komt soms op een onverwacht moment.


‘’Er moest toch een andere manier zijn om goed in je vel te zitten en een gezonde lifestyle te behouden?’’

Thuisopleiding tot voedingsconsulente

‘’Omdat ik enorm geïnteresseerd was in het vinden van een lifestyle die vol te houden zou zijn en waardoor je je ook nog eens fit, gelukkig en energiek ging voelen, startte ik naast mijn horecawerk met de thuisopleiding tot voedingsconsulente. Ik kwam er bovendien achter dat niet alleen ik, maar ook veel andere meiden op zoek waren naar de juiste manier om je gezondheid met geluk te combineren.’’


‘’De opleiding was bedoeld voor 12 maanden, maar ik was zo enthousiast dat ik hem in 6 maanden afrondde. Ik had duidelijk mijn passie gevonden en ik begon met het maken van voedingsschema’s voor mijn ouders en voor vriendinnen.’’


Als je eenmaal in de flow zit..

Het mooie aan ‘kiezen voor jezelf’ is dat je na een periode van lastige keuzes en onzekerheid, in een positieve stroomversnelling kan komen. Tijdens het interview kwamen Lisa en ik dan ook tot de conclusie dat je als persoon ook daadwerkelijk verandert wanneer je je passie eenmaal gevonden hebt. Alsof je opbloeit. En dat straal je uit.


Voor Lisa betekende dit dat ze na een proefles bij een nieuwe sportschool direct door de eigenaren werd benaderd. Ze hadden haar tips en recepten gezien op Instagram en vroegen zich af of het haar niet leuk leek om haar kennis en ervaring op het gebied van voeding ook met members van de sportschool te delen.


‘’Dus toen ben ik in dienst gegaan bij de sportschool. Dat was leerzaam en leuk, al merkte ik stiekem wel dat de klanten mij vooral via Instagram vonden en benaderden. Ik was dus in dienst van de sportschool, terwijl ik eigenlijk zelf de klanten binnenbracht. Hoewel ik nog niet helemaal durfde, zeiden mensen om me heen: waarom begin je niet voor jezelf?’’


Eigen bedrijf

‘’Beetje bij beetje ging ik erin geloven dat ik het als zelfstandig voedingsconsulente best goed zou doen. En toen ik de knoop eenmaal doorhakte, leek het wel alsof het zo had moeten zijn. Ik wilde een afspraak maken bij de KvK en er was precies één plekje vrij voor de volgende ochtend, terwijl de eerstvolgende afspraak pas een paar weken later mogelijk was. Dus ja, ik deed het. Ik startte mijn eigen bedrijf: LEEFZ met Lisa. Dat staat voor Lekker Eten En Fit Zijn.’’


''Ik startte mijn eigen bedrijf: LEEFZ met Lisa. Dat staat voor Lekker Eten En Fit Zijn.’’

‘’Met LEEFZ met Lisa coach ik vooral jonge vrouwen naar een gezonde en energieke lifestyle. Bij de sportschool werk ik nu nog 10 tot 15 uur per week. Niet meer als voedingscoach, maar ik geef sportlessen. Iets waar ik ook ontzettend veel plezier uithaal. Bovendien ben ik nu ook zo goed als klaar met de opleiding tot personal trainer, zodat ik mijn eigen bedrijf kan uitbreiden. Ik geef op dit moment al online Zoom-trainingen. Heerlijk vind ik het!’’


‘’Ik deed het verkeerd’’

''Dan maken we nog even een sprongetje terug in de tijd. Want, zo bewijst zich maar weer: onze grootste lessen komen vaak voort uit onze grootste fouten. Lisa: ‘’Voordat ik met de opleiding tot voedingsconsulente startte, deelde ik vaak foto’s van mijn platte buik op Instagram om te laten zien hoe trots ik erop was. Maar als ik erop terugkijk zat ik toen helemaal niet goed in mijn vel en heb ik in die tijd echt een verkeerd beeld afgegeven.’’


‘’Ik wil nu veel meer het echte beeld laten zien. Het is niet zo dat alle fit girls alleen maar bezig zijn met gezonde voeding en sporten. Wat je op social media bijna niet ziet, is dat er ook gewoon normale meiden zijn die nog genieten van een lekker drankje en een hapje, maar die zich ondertussen wél fit voelen en er fit uitzien.’’


‘’Je hoeft echt niet 24/7 in de sportschool te staan om een perfecte look te hebben. Dat beeld van perfectie wil ik weghalen. Dat geef ik mijn klanten ook mee. Het draait ook niet puur om het afvallen, maar vooral om het gevoel wat je erbij hebt.’’


‘’Je hoeft echt niet 24/7 in de sportschool te staan om een perfecte look te hebben.’’

Part #2: Q&A

Na het gesprek over Lisa’s Success Story, stelde ik haar nog een aantal losse vragen.


Hoe was je als klein meisje?

''Verre van hoe ik nu ben! Ik was verlegen, bescheiden en stil. Een leuk voorbeeld: ik heb sinds kort een vriend, maar ik ken hem al minstens 5 jaar. Ik zag hem voor het laatst toen ik 17 was. Toen we elkaar na een aantal jaar weer tegenkwamen, zei hij: Wauw, je bent bijna een heel ander persoon geworden. Niet meer verlegen, maar heel open en spontaan. Mijn moeder zegt het ook. Net als dit interview, vroeger zou ik dit echt niet gedurfd hebben.’’


Hoe dacht vroeger dat je leven eruit zou gaan zien?

‘’Vroeger had ik wel een beetje eigenwijsheid in me. Ik dacht gelukkig altijd al: ik bepaal zelf hoe mijn leven eruit gaat zien. Ook wilde ik stewardess worden. Het reizen trok me heel erg aan. Dat maakt me ook wel heel enthousiast over wat ik nu doe, want voeding- en sportcoaching via Zoom kun je natuurlijk overal op de wereld doen. Het lijkt me heel gaaf om dit in de toekomst te combineren met reizen.’’


‘’Uiteindelijk, toen ik ouder werd en besefte dat stewardessen niet alleen maar reizen, maar ook vooral werken in het vliegtuig, heb ik dat een beetje losgelaten. haha.’’


Wat was het kantelpunt voor jouw ‘succes’? Op welk punt voelde je dat alles samenkwam en dat alles op zijn plek viel?

‘’Nadat ik de dip had gehad waarbij ik dus het beeld had dat ik elke dag moest sporten en alleen nog maar gezond mocht eten. Toen ik besefte dat er ook een andere manier was om gezond te leven. Ik kreeg een ander zelfbeeld en ik ontdekte wat voor mij werkte.''


''Die verdieping in sport en voeding heeft voor mij veel veranderd. Ik vond daar mijn passie en besefte dat ik dat wilde overbrengen. Als ik nu DM's krijg van meiden die zich naar aanleiding van mijn tips beter voelen, dat is zo tof.’’


Twijfel je weleens over het pad wat je nu bewandelt?

‘’Ja, er is wel onzekerheid. Het blijft toch een eigen bedrijf. Ik heb bijvoorbeeld trajecten van 3 maanden lopen met mijn klanten. Soms denk ik, als die 3 maanden voorbij zijn, trek ik dan wel nieuwe klanten aan? Wat als mijn klanten ineens vinden dat ik onzin uitkraam? Gelukkig is die angst nog nooit realiteit geworden, haha. Maar ja, onzekerheid is er wel.’’


‘’Ik werk nu ook nog bij de sportschool omdat dat me toch extra veiligheid geeft. Soms denk ik: waarom zeg ik dat niet op en ga ik 100% voor mijn bedrijf? Uiteindelijk wil je natuurlijk wel gewoon focussen op je eigen business. Wellicht dat ik dat binnenkort ook wel aandurf. Dat ik dan ineens denk en voel: dit is het moment.’’


Wat is je grootste struikelblok geweest?

‘’De invloed van social media. Dat je tijdlijn helemaal vol staat met perfecte meiden. Daar heb ik me zo erg door laten beïnvloeden. Ik wilde ook zo zijn. Ik dacht dat ik zo ‘moest’ zijn. Het lijkt tóch alsof die perfectie echt bestaat, terwijl er natuurlijk nog veel meer achter zo’n foto zit. Echt, niemands leven is perfect.’’


''Dat je tijdlijn helemaal vol staat met perfecte meiden. Daar heb ik me zo erg door laten beïnvloeden.''

Welke levensles heeft dit proces je geleerd?

‘’Blijf jezelf. Altijd. Ik ben zelf best beïnvloedbaar. Als ik bijvoorbeeld lang met iemand omga, lijkt het soms wel alsof ik in die persoon verander, haha. Dan wil ik het die persoon zo erg naar de zin maken.’’

‘’Maar ik ben me er steeds meer van bewust dat mensen je leuk vinden om wie jij bent. Mensen zoeken je op omdat ze jou leuk vinden. Niet omdat jij een beeld van iemand anders nastreeft. Je moet lekker jezelf blijven en niet te veel denken aan wat anderen denken. Doe wat je zelf leuk vindt. Kies voor jezelf. Het is moeilijk, maar wel de beste keuze. Hoe dan ook.


Wat is jouw favoriete quote?

Find something that makes you happy and use it to make others happy.


‘’Deze quote ligt helemaal in lijn met wat ik doe. Ik heb zelf mijn passie gevonden. En bovendien, mijn klanten geven wat ze van mij leren ook weer door aan hun vriendinnen, moeder of zusje. Dus zo steken we elkaar lekker aan! I love it.’’


Hoe zie je je toekomst voor je?

‘’Veel jonge vrouwen helpen met een gezonde lifestyle en positiviteit. Ik ben ook steeds meer bezig met gedrag en ik volg een verdiepingscursus over emotie-eten. Zo weet ik steeds meer over: waar komt een eetbui nou vandaan? Waarom kan je niet stoppen met die zak chips eten? Voeding is super belangrijk, maar mindset ook. Daar wil ik in de toekomst ook meer mee gaan doen. Ik wil me blijven ontwikkelen.’’


Wat wil je aan andere success girls meegeven?

Blijf jezelf en doe wat jij leuk vindt. Tuurlijk, er zullen dingen zijn die echt moeten gebeuren, maar ik denk dat er ook heel veel meiden zijn die iets doen wat ze niet leuk vinden. Want hey, het kan natuurlijk zo zijn dat je denkt dat je iets leuk zal vinden, maar dat je er dan toch achterkomt dat het niet jouw ding is. Net zoals ik dit had met mijn studie. Ik ben zo blij dat ik gestopt ben, tegen het advies van anderen in. Ik hoop dat jij ook op die manier je hart kunt volgen.


Oké Lisa, nog één vraag dan.. HOE?

Het klinkt zo makkelijk, maar hoe kies je nu eigenlijk voor jezelf?


‘’Het belangrijkste is om goed te weten wie je zelf bent. Leer jezelf goed kennen. Wat vind je leuk? Wat vind je niet leuk? Waar haal je energie vandaan? Waar word je boos of verdrietig van? Leer jezelf écht kennen en blijf daar dichtbij.


‘’Ik heb zelf bijvoorbeeld persoonlijke coachingsessies gehad. Ik kreeg toen de vraag: wie is Lisa? Nou, daar had ik dus geen antwoord op. Dus stel jezelf die vragen. Je kunt beginnen met: wat ben ik niet? Wat vind ik niet leuk? Uiteindelijk kom je er dan achter hoe je bent en wat je leuk vindt. Go for it!


The end.

 

Dit was het verhaal van Lisa, de Success Girl van deze week. Lisa, dankjewel voor het delen van jouw verhaal. De manier waarop je jouw eigen pad bewandelt is krachtig en inspirerend en laat zien dat het volgen van je hart écht de beste keuze is!

Heb je een vraag aan mij of aan Lisa? Stuur Lisa (@leefzmetlisa) of mij (@thesuccessgirl.nl) dan gerust een DM op Instagram of reageer onder deze blog.

Bedankt dat je hier bent. Tot de volgende 💖!


211 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page